В тази статия ще кажа 5 възлови неща за коучинга, с които не позволяваш на живота да ти се случва, както дойде. Вместо това ти го създаваш такъв, какъвто го искаш за себе си. Забелязала съм, че такива са преди всичко млади, интелигентни и модерно мислещи хора. Щом си тук, носиш от техния заряд. Продължаваме заедно!

Ето 5 съществени неща, които привличат в коучинга:

1. Осъзнатост

Това е нещо повече от понятие, към което се стремиш, ако търсиш себепознание и личностно развитие.
Осъзнатостта е онова умение, благодарение на което разбираме себе си и света, живеем в момента, наречен “тук и сега”, осмисляме причино-следствените връзки на ставащото.
Осъзнатостта дава наистина много стойност, но има един недостатък. Възможно е да се заблудиш, че придобитата стойност ти е достатъчна, за да бъде животът ти по-добър, такъв какъвто го искаш. Само осъзнатост не е достатъчна и поради това има вероятност нищо да не се промени.
А ти не си от хората, които се съгласяват с това, нали?

Повече осъзнатост не стига.

Затова използваш коучинг, с чиято помощ превръщаш осъзнатостта в действия, които имат силата да променят живота и света (не само в теб, а и на физическо ниво).

2. Придобиването на знания

повишава твоя коефициент на интелигентност, открива пред теб хоризонти, надгражда професионализма ти. Знанието е сила – безспорен факт, само когато му се даде възможност за това. Знанието само по себе си е само знание и се превръща в сила, единствено когато благодарение на него развием умения, които системно прилагаме и превръщаме в действия.
Рискуваш да превърнеш натрупването на знания в хоби, откъснато от реалния живот. А това би те разочаровало, защото не заслужаваш да не си удовлетворен от всичките години учене и лишения заради тях.
А ти не искаш това за себе си, нали?

Повече знания не стигат.
Затова използваш коучинг, още докато учиш и знаеш как и къде да използваш знанията си, така че от тях да има полза за теб и света около теб.

3. Активност на действията

С тях движиш своя живот и реализираш промени или устойчивост в него. Колкото повече си активен, очакваш толкова повече успехи. Възприемаш активността си като гаранция, че вървиш в правилната посока да постигаш целите си. И това е почти толкова вярно, колкото, че ако не правиш нищо, те пак ще бъдат постигнати.
Активността, когато е неправилно подбрана, може да те заблуди с това, че изчерпва енергията, силите и времето ти, но в същото време може да въртиш на празни обороти. Възможно е да е безрезултатно, без дори да забележиш.
Точно това не те устройва, нали?

Повече активност не стига.
За да не се случи така, ти прилагаш коучинг за своите цели и плановете за постигането им.

4. Чуждите съвети

Дори от най-близък човек, те дразнят и те карат да се чувстваш контролиран и несамостоятелен човек. Лишават те от собствено мнение, все едно не си пораснал.
Чуждите съвети, в повечето случаи, са добронамерени, но са следствие от чужд опит и не са адаптирани към твоя. Нуждаеш се от съвети, но изпитваш съпротива да ги прилагаш или ги избягваш, но се изпълваш с несигурност без тях.
Но това не е решение за теб, нали?

С чужди съвети не става.
Затова използваш коучинг като идеален вариант за намиране на свое, уникално решение на всеки въпрос и проблем.

5. Готовите решения

Те са универсални послания в стила на “Как да ….. “, които намираш в книги, семинари или научаваш от хората около теб. Готови решения има за всеки проблем, но той се разрешава с тяхна помощ, само в редки случаи. Защото въпреки, че имат еднакви на пръв поглед проблеми, хората са различни и заради това се нуждаят от различни решения.
Ти също, нали?

Готови решения не вършат работа.
Затова използваш коучинг, благодарение на който разбираш кое е най-доброто за теб при даден проблем или ситуация.

Накратко, тъй като си млад/интелигентен/модерен човек, използваш коучинг постоянно,

защото искаш най-доброто за себе си,

за да дадеш най-доброто от себе си.

Споделете тази статия: