Чашата преля!

Допреди миг беше на ръба. 

Ако върнем още няколко кадъра назад – под ръба имаше един пръст, че и повече.

Поглед в по-далечното минало – чашата ти е тревожно пълна наполовина, но все още безгрижно празна също толкова.

Чашата на твоя бърнаут!

Вече преля!

Кой от изброените по-горе моменти би взела под внимание, ако можеше да се върнеш в миналото, за да предотвратиш настоящия момент? 

Оставям ти тази тема за размисъл, а аз ще се фокусирам върху последната капка, която предизвика крайния резултат. 

На ръба ти дава усещането за риск, който те привлича и затова си го избрала.

На ръба е еднакво адреналиново, но и внушаващо сигурност. 

Защото на ръба продължаваш да се доверяваш на самовнушението, че държиш нещата под контрол.

Вярваш, че успехът си струва усилията, да се задържаш в това трудно равновесие – на ръба.

Последната капка е такова събитие или преживяване, без което щеше да продължиш да си на ръба.

И ако няма дренаж на чашата, ако не позволиш на някой да отпие щедро от нея, ако сама не отлееш предвидливо…

Е, тогава има реалната вероятност ти самата да изтечеш от твоята чаша ведно с извънредното съдържание, което я препълваше допреди малко, допреди една капка време.

Граничното чувство между бърнаут и небърнаут се усеща отчетливо. Безчувствени сме към неговото бавно и неусетно настъпление, но финалът е осезателен. Допускам, че знаеш това, тъй като си го преживявала вече. В този все още предстоящ момент може би винаги си смятала, че настъпването на бърнаут е неизбежно, щом си стигнала този краен етап. 

Но не е! Не е неизбежно! Точно миг преди бърнаут можеш да не го допуснеш!

Така е, защото, макар да се повторя, ще  кажа още веднъж, 

в този миг усещаш, предчувстваш, разбираш, че идва бърнаут,

а до този миг не си.

Това знание е вече резултат 1:0 за теб!

Как да спечелиш мача с бърнаут?

Като анализираш последната капка сега!

Когато говорим за бърнаут, разглеждаме неговите кардинални причини. За всяка от нас те са различни, но във всеки отделен случай има една, която е доминираща. Каквато и да е тя за теб, последната капка има съвсем различен характер и няма връзка с тази причина. 

Последната капка е нещо, което ти се изсипва като от засада. Насочила си целия си антибърнаут имунитет да противодейства на главния причинител на твоя бърнаут. А капката е нещо невероятно дребно, неочаквано и те сварва неподготвена за нея. Нямаш сила да я понесеш, свръхчувствителна си, безумно изтощена и капката сякаш тежи тон и те затиска. Всеки друг път би изглеждала като дреболия, като нещо без значение, но не и сега, когато си на ръба.

Това е нечия дума или претенция, предявена в момента. Това е някакво взаимоотношение, спомен, звук… Това е неканено чувство, внезапна асоциация…

И въобще не е задължително да е неприятно, болезнено, травмиращо…

Дори хубавото, чистото, Обичното пак могат да капнат последната капка, която няма къде да се дене, освен в контейнера на твоята чаша, с която разполагаш за цял живот – твоята единствена душа.

Как да спреш капката, която вече се процежда и оформя?

Когато си на ръба, изключи всичко, освен себе си.

Какво означава това за теб? Не подминавай въпроса и не чети нататък, преди да си отговориш.

Това “всичко”, което си каза, че не може да бъде изключено, ще пострада истински след малко, когато си в бърнаут, когато си непълноценна като майка, съпруга, дъщеря, приятел, като ценен кадър и професионалист. А ще се удивиш, колко никак няма да пострада твоето “всичко”, ако го изключиш. 

Ще ти споделя една тайна – “всичко”-то ще остане доволно. А последната капка ще спре да се оформя и ще се изпари. 

Когато понижиш общия си стресов фон от допълнително натоварване извън кардиналната причина, все едно, че отливаш малко от чашата. Оттук и намаляването на усещането, че си на ръба, а това от само себе си прави значението на капката невзрачно. Последната капка обича да си придава важност, невзрачността не е по вкуса и и… И ти сама я предотвратяваш, защото си малко, наистина малко, но все пак по-добре.

Да, знам, много съм метафорична, но никак не искам да ти давам по-точни съвети. Те няма да сработят за теб, а аз не искам да те разочаровам. Готовите идеи за справяне са неработещи, защото ти си уникална и имаш нужда от идея, създадена според твоята уникална ситуация. Нещо, само за теб. Такива идеи се създават с коучинг. Вече знаеш това от мен. 

Не оставяй прегарянето да те изпепели!

Погрижи се за себе си! 

https://albenaslavova.com/individual/

Споделете тази статия: